Som vi skrivit tidigare kan man med fördel skejta i en specialgjord kostym om man vill skejta till jobbet och fortfarande vara klädd för business. Men alla som kommer som flyktingar till Sverige, har varken jobb eller kostym – då får skating dem samman.

 

skateI Svenska Dagbladet skrivs det om hur det inte alls alltid är lätt att komma till ett helt nytt land, utan några kunskaper i språket och kanske heller inga om kulturen. Många saker är väldigt annorlunda från vad man lärt sig i sitt hemland och det finns massor av nya saker att lära sig.

Men så fort du har en bräda så är du en skejtar och för att känna sig hemma i ett nytt land är det alltid bäst att ha ett intresse. På Fryshuset i Stockholm finns ett projekt som heter Sthlm Skate Nation. Detta uppslag syftar till att få nyanlända att känna sig välkomna i sitt nya land, att få göra något som är roligt och att dessutom få kompisar på köpet. Inträdet är gratis och det finns både brädor och skydd att låna på plats, med hjälp från sponsorer har också Sthlm Skate Nation skänkt brädor till asylboenden så att unga kan öva på att skejta även när de inte är på plats just i Fryshuset.

Fler tjejer sökes

Tjejer är givetvis också välkomna att skejta men hittills har det tyvärr inte kommit några för att prova på, något som Sthlm Skate Nation hoppas att det ska bli ändring på framöver. Här finns mer information om fantastiska projekt som syftar till gemenskap, integration och glädje för de som kommer nyanlända till Sverige:

  • Unite SthlmI projektet, som startade förra ­hösten, samlas ­nyanlända tjejer och killar mellan 13 och 17 år som vill spela fotboll. I våras ­gästades de av John Guidetti.

 

  • DJ-skola mot utanförskapHugo Anderholm älskar elektronisk musik, och ville ­engagera sig för att hjälpa flyktingar att komma in i sam­hället. I våras drev han en dj-­skola i Stockholm, där nyanlända fick lära sig att bli dj:s.

 

  • VänskapssidaDanska Ronja, startade en nätsida där danska barn kan träffa barn som flytt. Där fyller de i formulär om vem de är, sedan blir de kontaktade av ­Ronjas pappa – ­eller någon annan vuxen.

Förra året flydde hela 35 369 ensamkommande barn till Sverige och den största andelen kom från Afghanistan och Syrien. De flesta är pojkar, och antalet flickor är knappt 3000.