Skatestilen

Vi har i tidigare inlägg pratat om street-världen och hur viktigt det faktiskt är med en klädstil när du tillhör subkulturer. Speciellt när du är skatare. Då spelar också musiksmaken in till stor del och du kan till exempel inte lyssna på vad som helst om du vill kalla dig själv skatare. Det finns många stora svenska skateboardåkare, dock ingen som är lika stor som Tony Hawk eller liknande. Högst upp på kändis listan är Ali Boulala och Per Lweinder. Lewinder som också är världskänd efter att vara den enda som har vunnit på Rodney Mullen i en skateboardtävling 1983. Lewinder var då 21 år gammal. Boulala satt också i fängelse då hans kompis Shane Cross dog i en motorcykelolycka som man kom fram till att han på något sätt orsakade.

Hawk är en legendar

Tony Hawk är en utav världens mest kända skateboard åkare. Han blev känd först när han blev indragen i Stacy Peraltas skateboard team. Bland annat så är han den som var först med att göra en 900 graders rotation under ett hopp. Han vann också Skateboard-VM 1995 som då hölls i Sverige. Hans egen PR har gjort honom till en figur som figurerar mycket i media. Hawk har bland annat sina egna spel där du får skata som just Tony Hawk.

Skateboard som kultur

Skateboarden uppfanns när surfare ville kunna åka på marken som träning. Brädan har fyra hjul och den kom till världen i USA på 1950talet. Den andra popularitetsvågen kom på 70talet och då bildades även Z-Boys. Den bestod av Stacy Peralta, Tony Alva och Jay Adams, en grupp som senare skulle komma att värva Tony Hawk. 1982 kom ollien som uppfanns av Rodney Mullen och som också kom att prägla den kommande tidens freestyle åkning och kultur. Idag är skateboardarna lite annorlunda och har ett litet annorlunda hantverk. Förr var de endast i trä men idag kan du få riktigt stryktåliga brädor i kolfiber och liknande. De nya brädorna består dock oftast av sju lager kanadensisk lönn. Detta för att de ska ha någon form av elasticitet och  hjulen sitter som på en liten upphängning.